tiistai 19. heinäkuuta 2011

Sinistä, punaista, keltaista...

"Pieni" vauvanvaatehuuma menossa :) Tiedän, ei kannattaisi ostella paljoa etukäteen kun ei tiedä mikä sitten on kätevin pukea omasta mielestä, mikä toimii parhaiten ja sitäkään ei tiedä minkä kokoiset vaatteet menevät alussa ja mitkä hetken päästä.
Kuitenkin hankintoja on tullut tehtyä. Tänään viimeksi tuli pari postipakettia ihanien sisältöjen kera...mm..kenties esittelen niitä ihan piakkoin myös teille!

Ostettujen vaatteiden ohessa olen toki saanut myös lahjoituksia. Viimeisin pussukka sisälsi ihanuuksien lisäksi paljon itselleni vieraita värejä: vaalean sinistä ja valkoista, mm. lähes käyttämättömiä äitiyspakkauksen bodeja. Kiitos näistä Tuulille!

Sain mahtavan ajatuksen: värjään kaikki kivat, mutta tylsän väriset vauvan vaatteet.
Melkoinen operaatio, mutta osa 1 suoritettu onnistuneesti! (Äitiyspakkausta odotellen....)
Käytin värjäämisessä Emo-tuotannon tekstiilivärejä, jotka oikein käytettynä vastaavat kaupasta ostetun vaatteen väriä, joten en koe että värjäämisestä olisi haittaa pikkuiselle. Tärkeintä on muistaa kunnon huuhtelut ja jälkipesut.

Värjätä voi monella tapaa. Isommat kilomäärät kannattaa pyöräyttää pesukoneessa, helppoa ja vaivatonta. Useimmiten itsellä värjättävää on paljon mutta sävyvalikoimaa mielessä lähes yhtä paljon, joten olen todennut kylmävärjäyksen tähän tarkoitukseen sopivimmaksi. Kylmävärjäys eli itse kutsumani pussivärjäys vaatii hieman vaivannäköä ja paljon vettä, sekä paikan jossa saa roiskia ja lotrata kunnolla, mutta värisävyjä voi sekoittaa vaikka yhtä yhdelle paidalle kerrallaan. Lopputuloksesta ei aina voi olla täysin varma, sillä itse en harrasta pussivärjäyksessä mitään mittauksia tai laskelmia. Pussivärjäyksessä usein käy myös niin, että lopputulos jää kirjavaksi, tämä useimmiten ei itseäni ole haitannut.
Kesällä ihanaa puuhastelua ulkona ja mikäs sen mukavampaa kuin lotrata sadevedellä! Säästeliästä ja helppoa!

Pussivärjäys pikakelauksena:
Tarvitset:
- erilaisia ämpäreitä ja vateja
- muovipusseja
- sekoitustikku/lusikka, annosteluun lusikoita tms
- Emo-tuotannon värjäysvärit, joita voi tilata myös suoraan multa hieman edullisemmin!!
 http://www.emotuotanto.fi/varjays.html
- Kiinnityssuola
- Suojakäsineet
- Hyvän paikan jossa sotkea, mielellään ulkona

Väri nappaa herkästi kiinni mm. puupintoihin, kaakeleiden saumoihin ja ihoon joten työpisteen ja itsensä suojaaminen suositeltavaa!

Viralliset ohjeet mittoineen löydät täältä: http://www.emotuotanto.fi/varjays_ohje.pdf

1. Liota kiinnityssuola kuumaan veteen
2. Lorauta väripulloista haluttuja värejä ja sekoita. Väri näyttää tässä vaiheessa usein paljon tummemmalta kuin lopputulos ja jotkut värit ovat väripitoisuudeltaan toisia voimakkaampia. Sekoittelun oppii parhaiten kokeilemalla.
3. Lisää liemeen vettä. Arvioi nesteen riittoisuus ajatellen värjättävää tekstiilimäärää.
4. Upota kostutettu tekstiili väriliemeen
5. Huljuttele ja rutistele tekstiiliä värissä riittävän kauan, jotta väri imeytyy tasaisesti.
Vinkki: aloita värjääminen esim. keltaisesta, josta sekoitat helposti oranssia tai ruskeaa lisäilemällä pikkuhiljaa punaista ja mustaa jne. Välisävyistä kannattaa ottaa kaikki hyöty irti.
Jos värjäät enemmän kuin n. 4 t-paidan kokoista tekstiiliä, niin huomioi että kiinnityssuolaa pitänee lisätä viimeisiin eriin.

Kunpa olisin ottanut kuvat vaatteista ennen värjäystä...mutta voit ehkä kuvitella, kun nämä ovat olleet valkoisia, luonnonvalkoisia tai vaalean sinisiä...






6. Laita värikylläinen tekstiili muovipussiin. Samaan pussiin voi laittaa monta samalla liemellä värjättyä tekstiiliä. Kaada perään värilientä niin, että tekstiilit pysyvät kunnolla litimärkinä. Sulje pussi kevyesti solmien.
7. Tekstiilit jätetään "muhimaan" n. vuorokaudeksi lämpimään paikkaan. Välillä pusseja voi pyöritellä ja rutistella jotta väri imeytyy entistäkin tasaisemmin.

HUUHTELU. Tärkeä vaihe. Itse varasin tätä vaihetta varten kolme ämpäriä ja lähistölle rutkasti sadevettä (älä välitä neulasista ja muista roskista...). Liotin yhtä bodia tai paitaa n. 4-6 kertaa puhtaassa vedessä. Ämpäreitä ei tarvitse täyttää täyteen, riittää että vettä on n. 1/3.
8. Avaa suljettu pussi, kaada ja rutistele värikylläinen liemi yhteen astiaan. (Kaada kaikki ylijäämäliemet sävystä riippumatta samaan astiaan, jotta hävittäminen olisi helpointa.)
9. Puristele, huljuta, liota kunnolla puhtaassa vedessä. Vaihda aina uuteen puhtaaseen ämpäriveteen. Huuhtele, kunnes huuhteluvesi on jokseenkin kirkasta tai edes sinne päin :) Huuhteluvesiä voi kaataa pieniä määriä luontoon.
10. Aseta eri sävyiset tekstiilit vielä puhtaisiin pusseihin tai muihin astioihin niin, että esim. ruskea ei pääse kosketuksiin keltaisen kanssa jne. Vielä tässä vaiheessa saattaa irtoväri jättää vaaleampaan tekstiiliin läikkiä tummemmista sävyistä!
11. Heitä koko satsi pesukoneeseen. Yritä olla nopea koneen päälle laittamisen kanssa jotta eri värit eivät edelleenkään pääse liiaksi kosketuksiin toistensa kanssa. Pieni annos pesuainetta ja pesu +60 ja irtoväri on poissa!
12. Ylimääräiset värjäysliemet kaadat helpoiten vessan pönttöön.

TÄSSÄ TULOKSIA:

2 kommenttia:

  1. Jaahans, sitä pääsee si meikäläinen kohta silittelemään noita..;P <Hianoja kyl tuli!

    VastaaPoista
  2. Noistahan tuli hurjan hienoja!! Näyttää ihan uusilta! Upeeta upeeta! :D

    VastaaPoista